La ètica dels bancs

Publicado: diciembre 18, 2012 en Uncategorized

La crisi de valors i la falta d’ètica actual es molt més profunda del que em pensava. Només importen els diners, és indiferent si el mètode d’obtenció es correcte, legal o il·legal. En relació als bancs, actualment el tema dels desnonaments està ocupant moltes portades (gràcies a moviments com el PAH), on milers de famílies son expulsades dels seus domicilis i s’imposen brutals taxes fiscals a pagar (emparades per la llei) amb l’únic objectiu del benefici bancari sense importar les persones. Però hi ha altres casos, que no ocupen les portades dels diaris que al meu judici son tant o més preocupants perquè a més de ser incorrectes, son il·lgals.

Arran de les investigacions de diferents bancs amb renom mundial dutes pel Tresor dels Estats Units, en relació a fons sospitosos, beneficis “estranys” i altres temes turbis, s’han acordat les següents sancions per tancar les investigacions sobre:

 • Per manipulació de la taxa Libor (London InterBank Offered Rate, o taxa interbancària d’oferta de Londres, punt de referència per a la fixació de preus i taxes d’interès de centenars de milers de milions de dòlars en productes financers a tot el món. Representa l’índex de referència de més del 60% de les hipoteques):
  • Juny: Barclays (Regne Unit), només va pagar 478 M$, per acordar manipular la taxa
  • Desembre: UBS (Suïssa), només ha pagat 1000M$ per col·laborar en manipular la taxa.
  • Les investigacions segueixen obertes i s’esperen més sancions.
 • Obtenció i neteja de diners de fons il·lícits (drogues, armes, terrorisme, joies…), de forma que els diners no es puguin relacionar amb el seu origen:
  • Juliol: Wachovia Bank (EEUU), va pagar 160M$, per aproximadament 420.000 M$ de fons sospitosos de blanqueig de capitals, que van generar més de 12.300 M$ de beneficis.
  • Juliol: Banc of New York (EEUU), va pagar 38M$ per relacions amb les màfies de Rússia, Itàlia e Iran.
  • Desembre: HSBC (Regne Unit), ha pagat 1.900M$ per més de 20.000M$ al moment de tancar les investigacions.

Amb el pagament d’aquestes quanties, no es segueix investigant, no hi ha acusats, i la imatge del banc deixa de veure’s implicada en més escàndols. Per tant no afloren noves comptes sospitoses o altres pràctiques il·legals. Les implicacions en aquests dos casos son gravíssimes per la societat, en el primer cas es una estafa a milers de milions de famílies que han hagut de pagar un imports inflats artificialment per al benefici d’uns bancs sense miraments i en el segon, acceptant capitals provinents de la corrupció, esclavitud, guerres, mort i destrossa de milers de milions de famílies arreu de tot el mon.

Si el banc accepta pagar la sanció, vol dir que admet que ha realitzat pràctiques il·legals, i que abans d’esquitxar a la cúpula directiva del mateix i la seva imatge, prefereix pagar ràpid i que el tema resti oblidat. Es correcte acceptar aquests pagaments i no finalitzar les investigacions? Qui estableix aquestes quanties? El càstig en cas de ser declarats culpables de pràctiques il·legals son suficientment dissuasòries?  On queda la ètica i la moral? Qui compensa a les famílies afectades per les pràctiques il·lícites dels bancs? Perquè no s’investiga el tema a altres països de ben segur implicats?

PD: Als EEUU, es produeixen pocs atracaments a domicilis, per què? Dons perquè saben que poden morir en l’intent.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s