Gener ja és aquí

Publicado: enero 5, 2013 en Uncategorized

Aquest 2013 arranca molt negre. Seguint el fil del post del dia 24/12/12 anomenat “Estem millor que fa un any?”, ara m’he proposat analitzar tots els impostos i taxes que incrementen el seu preu a partir d’aquest 01/01/13:

Llum:  Atès que la subhasta eléctrica va establir una pujada del 6,9 % i el nostre Govern no té cap intenció de tocar els peatges, es produeix una pujada de la llum del 3%. I si consumeixes per sobre del 10% contractat pot arribar al 7%.

Telèfon:  La  Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) ha aprovat una  resolució per la qual permet a Telefónica actualitzar la quota d’abonament, congelada els últims cinc anys, amb l’IPC entre 2013 i 2016, situada actualment en 13,974 euros. En breu en tindrem notícies.

Transport: Increment del preu dels serveis ferroviaris de Rodalies i mitjana distància de Renfe un 3%. Trens de llarga distància encara per determinar.  Les taxes aeroportuàries s’incrementen un 7% el 2013 i suposa un 1,40 euros més per cada bitllet. El preu d’autobús interurbà registra una pujada extraordinària del 6 o 7% l’any per compensar les empreses concessionàries d’aquest servei per l’encariment del combustible. Els peatges de les autopistes de pagament dependents de l’Estat s’incrementen de mitjana un 2,4%, mentre que en les que depenen de les comunitats autònomes l’augment mitjà és del 3,3%, segons dades de les concessionàries, si bé a Catalunya s’assoleix el 3,5%.

Gasolina: S’incrementa el preu de la gasolina en 7,5% i el dièsel en 9,9%, el que significa 3,5 i 4,5 cèntims d’euro respectivament per la fi de les exempcions fiscals als biocabrurants.

Impostos:  Desapareix la deducció per habitatge en l’IRPF per a les noves compres d’habitatges que es realitzin a partir de l’1 de gener de 2013. Tanmateix, aquesta no s’aplicarà amb caràcter retroactiu. Augmenta l’IVA per  la compra d’habitatge, que deixa d’estar gravada amb el tipus reduït del 4% i passarà al 10%. Prop  de 200 municipis veuran com el pagament de l’IBI s’incrementa.

El preu del tabac puja altres 20 cèntims en els paquets de Fortuna, Ducados i Nobel, tot i que la pujada de la fiscalitat al tabac fa presagiar que pròximament augmenti el preu tant dels cigarrets com dels purs i del tabac de “liar”.

Nou impost als premis de Loteries de l’Estat del 20%. Només estaran exempts els premis inferiors a 2.500 euros.

Els segells també pugen un 2,7% amb el que cada estampa passarà a costar 37 cèntims.

La part positiva, és la congelació de les hipoteques, butà o gas natural. A més el Govern ha optat finalment per pujar el salari mínim Professional (SMI) un 0,6% i elevar les pensions un 1% de manera general i un 2% totes les que es materialitzen en una prestació mensual inferior als 1.000 euros.

La depressió econòmica en la que estem tots immersos, unida a la congelació salarial (o inclús pèrdua de poder adquisitiu) i els acomiadaments cada cop més freqüents dels quals tota la societat és víctima,  fan que aquestes pujades d’impostos siguin més que criticables donada la situació econòmica en la que vivim. El que s’està aconseguint és una població cada dia més ofegada i on els productes de primera necessitat siguin cada cop de més difícil accés. S’està destruint el mercat interior a marxes forçades i això només provocarà més atur, més desigualtat salarial i més pobresa, que culminarà amb la destrucció del que queda de la classe mitjana. Si no es fa res, aquest serà el nostre futur i dels nostres descendents.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s